Svetový deň reumatizmu 2023

12.10.2023
article_807

Október je každoročne pre reumatikov veľmi významným mesiacom. Už od roku 1996 si pripomíname 12. októbra Svetový deň reumatizmu, ktorý má upozorniť na problematiku reumatických ochorení. Napriek tomu, že sú tieto ochorenia, najmä reumatoidná artritída, jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich ochorení na svete, väčšina ľudí o nich vie veľmi málo. Reuma môže postihnúť každého, ale nikto nemusí byť vo svojom ochorení sám. Príďte do Ligy proti reumatizmu na Slovensku a nechajte si poradiť, ako s ochorením žiť čo najlepšie.

Hlavným poslaním Ligy proti reumatizmu je dlhodobo pomáhať a podporovať pacientov, aby pestovali zdravý životný štýl a hýbali sa, koľko sa im len dá. Už 6 rokov organizujú rôzne aktivity, ktorými chcú priviesť ich členov k chôdzi s Nordic Walking paličkami a čoraz viac reumatikov walkovanie miluje. K walkovaniu s paličkami pridávajú už aj maľovanie kamienkov, ktoré je veľmi dôležité pre precvičovanie si jemnej motoriky.

Čo je reumatoidná artritída?

Reumatoidná artritída (RA) je závažné chronické zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje predovšetkým bolesťou a opuchom kĺbov. Vzhľadom na prejavy ochorenia by RA mala byť považovaná za syndróm, ktorý okrem kĺbov postihuje aj iné časti organizmu. Zápal kĺbov spolu s deformitami a pretrvávajúca únava sú kľúčovým zložkami RA ovplyvňujúce fyzické funkcie pacienta, jeho produktivitu a aktivity každodenného života, čo môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad aj na celkové emocionálne zdravie postihnutého. Podmienkou úspešného zvládnutia RA je predchádzanie nezvratného kĺbového poškodenia, preto je nevyhnutná jej včasná diagnostika a agresívna liečba.

Každé kilo navyše predstavuje, nielen pre reumatika, nadmernú zbytočnú záťaž. K zhoršeniu zdravotného stavu prispieva aj fajčenie a nesprávna životospráva. V rozvoji reumatických ochorení zohráva svoju rolu aj genetika, typ zamestnania a vek. Ženy trpia reumatoidnou artritídou častejšie. 

Pre reumatické ochorenia je charakteristický chronický priebeh a progresívny, postupne sa zhoršujúci charakter. Často vedie k zníženiu pohyblivosti, postupnému vývoju deformít a pacient sa môže dostať až do stavu vyžadujúceho si trvalú invaliditu. To následne prispieva k sociálnej izolácii, k reťazeniu ďalších pridružených ochorení a k mortalite.

Slovenská Liga proti reumatizmu zlepšuje život ľudí s reumatickými ochoreniami

Reumatoidná artritída postihuje viac ako 26-tisíc ľudí na Slovensku a každý rok je novodiagnostikovaných minimálne ďalších 1 300 pacientov. Pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu organizuje pacientske občianske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku programy a podujatia na zvýšenie povedomia o reumatických ochoreniach.

  • Vo štvrtok 12. októbra 2023 o 18.00 hod. bude živé vysielanie na Facebokovej stránke Moja reuma
  • V Piešťanoch sa 13. – 15. 10. 2023 uskutoční 2. Motivačno-vzdelávací kurz LPRe SR pre lídrov a zástupcov MP/K
  • V piatok 13. októbra 2023 od 14.00 – 17.hod. bude v Kongresovej sále v Hotela Magnólia v Piešťanoch Prednáškové popoludnie SDR 2023 a Univerzita Reumy #13/23
  • V sobotu 14. októbra 2023 o 9.30 – 11.30 h. pripravuje LPRe SR praktickú hodinu jogovej terapie pre reumatikov na stoličke s Ing. Silviou Studenič Bobockou
  • V sobotu 14. októbra 2023 popoludní od 14.00 h. v Hoteli Magnólia a jeho okolí sa uskutoční Celoslovenské stretnutie REUMAwalkerov “Pohnime sa s reumou!” 2023 a inštruktážna lekcia NW s Luciou Okoličányovou, vstup možný aj pre verejnosť

Viac informácií nájdete na stránke Ligy proti reumatizmu na Slovensku alebo na ich facebookovej stránke.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%