Viceprezident AOPP bol zvolený za člena Etickej komisie Európskeho pacientskeho fóra

13.06.2023
article_767

Na základe nominácie AOPP bol viceprezident AOPP Dr. Dominik Tomek zvolený za člena Etickej komisie Európskeho pacientskeho fóra v Bruseli.

29. apríla 2023 sa zástupcovia členských organizácií Európskeho pacientskeho fóra (EPF) z celej Európy osobne stretli v Bruseli na výročnom valnom zhromaždení. Počas zhromaždenia členovia predstavenstva EPF spolu so sekretariátom informovali o aktivitách v roku 2022 a poskytli prehľad o súčasnom a nadchádzajúcom pracovnom pláne na rok 2023. Výročné valné zhromaždenie EPF (VZ EPF) zohráva kľúčovú úlohu v demokratickom a správnom procese organizácie a je dobrou príležitosťou pre členov získať prehľad o činnosti EPF. Po skončení trojročného funkčné obdobia všetkých piatich členov Etickej komisie si VZ EPF zvolilo do komisie nových členov, a to na základe odporúčaní členských pacientskych organizácií.

Po hlasovaní členov Etická komisia EPF bude počas najbližších 3 rokov pracovať v zložení:

  • Dimitrios Athanasiou (Svetová organizácia Duchenne)
  • Dominik Tomek (Asociácia na ochranu práv pacientov na Slovensku)
  • Michal Rataj (EAMDA - European Alliance of Neuromuscular Disorders Association)
  • Veronica Rubio (Asociácia európskych spoločností celiatikov)
  • Pedro Carrascal (Plataforma de Organizaciones de Pacientes)

Prvá etická komisia EPF (EK EPF) bola zvolená počas VZ EPF v roku 2020. EK EPF je kľúčovou súčasťou EPF pri napĺňaní poslania organizácie. Medzi úlohy členov EK EPF patrí vydávanie stanovísk alebo rád na základe písomnej žiadosti o radu; odporúčanie vhodného riešenia konfliktu záujmov a poskytovanie všeobecných rád o širších etických otázkach, ktoré musí EPF riešiť, v kontexte legislatívy alebo praxe. EK EPF sa skladá z piatich členov, ktorých nominuje člen EPF a volia ich členovia AGM organizácie. Zvolení členovia komisie majú 3-ročné funkčné obdobie, počas ktorého sa ich povinnosti zosúladia s cieľom zabezpečiť vyvážený kontrolný mechanizmus pre EPF v oblasti etiky. (https://lnkd.in/dUBE9nGY).

AOPP a členské pacientske organizácie blahoželajú novému členovi EK EPF viceprezidentovi AOPP Dr. Dominikovi Tomekovi k zvoleniu a želajú mu veľa pracovných úspechov.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%