Staňte sa aj vy pacientskymi odborníkmi v systéme zdravotného a sociálneho zabezpečenia

01.08.2019
article_463

Chcete aj vy zlepšiť dostupnosť kvalitnej liečby pre pacientov?

Počuli ste už o situácii, kedy pacient nedostal liek alebo liečbu, ktorú mu lekár odporučil?

Viete, prečo sa to stalo?

Viete, prečo nie sú niektoré lieky na Slovensku dostupné?

Viete, aké sú možnosti pacienta zabezpečiť si svoju liečbu?


Pripravili sme pre vás už druhý odborný vzdelávací cyklus, ktorého cieľom je objasniť procesy, ktorými sa zdravotná starostlivosť, vrátane liekov, dostáva k pacientovi. Naučíme vás porozumieť, aké úkony vedú k dostupnosti liečby. Ukážeme vám legislatívu, cenotvorbu aj systém hradenia, úlohy jednotlivých hráčov v zdravotníckom sektore. Renomovaní ekonómovia vám vysvetlia princípy tvorby a rozdeľovania ekonomických zdrojov, aké limity majú verejné zdroje v zdravotníctve a akú úlohu môže zohrať pacient pri rozdeľovaní zdrojov.

Pre koho je kurz určený?

Kurz je vhodný pre predstaviteľov pacientskych organizácií, ktorí majú ambíciu podieľať sa na systémovom zlepšení postavenia a vplyvu pacienta na Slovensku. Predpokladom pre absolvovanie kurzu je základný prehľad o fungovaní štátu a ochota a pripravenosť vzdelávať sa o systéme slovenského zdravotníctva.

Kto kurz organizuje?

Kurz pripravili naši odborníci v rámci Európskej akadémia vzdelávania pacientov EUPATI, pedagógovia zo Slovenskej akadémie vzdelaného pacienta na Slovenskej zdravotníckej univerzite a ďalší odborníci zo súkromných aj verejných inštitúcií. V lektorskom zbore sú lekári, farmaceuti, ekonómovia, výskumní a pedagogickí pracovníci, právnici, sociálni pracovníci aj sestry a iní odborníci.

Podmienky účasti

Minimálne stredoškolské vzdelanie ukončené maturitou - zdravotný stav umožňujúci absolvovať v Bratislave 4x2 dni vzdelávacích aktivít - motivácia, ochota študovať a rozvíjať svoje vedomosti a schopnosti - aktívna účasť na činnosti svojej pacientskej organizácie.

Čo potrebujem k účasti a koľko ma to bude stáť?

  • Kurz je bezplatný, bude prebiehať v roku 2019 a 2020. Potrebujete len snahu a svoj čas.
  • Rozsah vzdelávacieho kurzu sú 4 x 2 dni (spolu 52 hodín výučby) a 18 hodín príprava na semináre.
  • Vyžaduje sa spracovanie záverečnej práce študenta a jej prezentácia - váš aktívny vstup formou prednášky z oblasti zvládania vášho ochorenia, pacientskej organizácie.
  • Organizátor vám vytvorí ekonomické podmienky účasti. Zabezpečí v plnej výške cestovné, stravu a ubytovanie.

Ako kurz prebieha v praxi

Kurz pozostáva z klasických prednášok, interaktívnych workshopov, webinárov, samoštúdia a vašej záverečnej práce. Kurz je ukončený obhajobou záverečnej seminárnej práce študenta a slávnostným odovzdaním absolventského certifikátu. Začína sa vždy v piatok ráno a končí v sobotu dopoludnia. Rešpektujeme zdravotné limity našich študentov – je dostatok prestávok na občerstvenie a odpočinok. Organizátori vám môžu prideliť na začiatku kurzu „mentora“, ktorý vás bude sprevádzať celým kurzom, konzultovať s vami vašu záverečnú prácu a aj iným vhodným spôsobom vás podporovať.

Počet miest je obmedzený, organizátori sa s vami spoja na základe vašej prihlášky, ktorú nájdete tu.


Termín prvého seminára: 4. - 5. 10. 2019 v Bratislave

Miesto: Hotel SET, Bratislava


Po absolvovaní tohto vzdelávacieho kurzu máte príležitosť:

  • Byť lídrom v aktivitách pacientskych organizácií.
  • V spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov byť relevantným partnerom v diskusiách so štátnymi a verejnými inštitúciami.
  • Poskytovať konzultácie pre štátnu a verejnú správu, farmaceutické a iné spoločnosti.
  • Zapojiť sa do nášho lektorského zboru.
  • Prednášať a publikovať na odborných konferenciách.
  • Byť nominovaný/á do komisií a orgánov a obhajovať záujmy pacientov.


Silní pacienti = Lepšie zdravotníctvo


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
3%
2%
81%