Lekár odmietol dať pozostalým dokumentáciu. Mal do nej dopisovať, lebo si ju vyžiadal úrad

30.07.2018
article_389

Pacientka mala úraz, po ktorom náhle zomrela. Za iných okolností by si človek povedal, že to bolo nešťastie, no v skutočnosti sa tomu dalo zabrániť. Patológ totiž zistil, že príčinou smrti bolo upchatie cievy, ktoré s úrazom nesúviselo. Dôvod úmrtia teda treba hľadať inde, pravdepodobne v úvode liečby pacientky.

Pozostalí podali sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a boli rozhodnutí riešiť zanedbanie zdravotnej starostlivosti aj súdnou cestou. Oslovili preto obvodného lekára zomrelej príbuznej, aby im poskytol k prefoteniu jej kompletnú zdravotnú dokumentáciu. A vtedy prišiel ďalší šok. Doktor im mal do telefónu povedať, že im ju nemôže dať.

„Zdôvodnil to tým, že ju má doma, lebo do nej musí niečo dopísať, kým ju pošle Úradu pre dohľad, ktorý si ju už vyžiadal,“ opisuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová. Na asociáciu sa obrátili zúfalí pozostalí, ktorí nevedeli, ako sa dovolať spravodlivosti. Úrad ich sťažnosť prešetruje už niekoľko mesiacov a advokátka ich odbila s tým, že na súde sa bude ťažko dokazovať, že im niečo také lekár povedal.

V pomoc asociácie dúfali aj rodičia, ktorých dieťa má od narodenia zdravotné problémy, údajne vinou zdravotníkov. Lekári v pôrodnici mali podľa nich zle vyhodnotiť pôrod, ku ktorému došlo mimo pôrodnej sály. Aj keď už predtým bolo tehotenstvo rodičky sledované ako rizikové, v pôrodnici si povedali, že ide o prekotný, teda náhly pôrod. Okrem toho pri ňom práve narodené dievčatko padlo na hlavu.

Predseda úradu môže nariadiť nový dohľad

Oba prípady momentálne prešetruje ÚDZS. Ročne mu na stole skončia stovky podobných podnetov na zanedbanú zdravotnú starostlivosť. Väčšinu z nich zamieta ako neopodstatnené. Napríklad vlani z prešetrených 1 781 podaní uznal iba 175 sťažností. Podľa M. Lévyovej sú niekedy odpovede úradu, prečo zamieta podnety sťažovateľov, až zarážajúce.


Článok prevzatý z: https://www.etrend.sk/ekonomika/lekar-odmietol-dat...
Foto: pixabay.com


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%