Iniciatíva Stop hazardu so zdravím apeluje na poslancov: Zodpovednosť za zdravie ľudí je vo vašich rukách

02.12.2020
article_548

Už celých päť týždňov pretrváva ignorancia ministra zdravotníctva voči zástupcom iniciatívy Stop hazardu so zdravím. Spája 18 organizácii pôsobiacich v zdravotníctve, vrátane najväčších stavovských a pacientskych organizácií. Podporu jej vyjadrilo aj 100 tisíc ľudí v ankete na www.stophazardusozdravim.sk.

Bratislava, 01. december 2020 - Signatári iniciatívy sa preto obracajú na poslancov Národnej rady SR, ktorí majú poslednú šancu zvrátiť zle nastavený štátny rozpočet na budúci rok v oblasti zdravotníctva a tým zamedziť hazardu so zdravím miliónov obyvateľov Slovenska. Signatári iniciatívy adresovali všetkým poslancom list s kľúčovou požiadavkou iniciatívy, ktorou je zabezpečenie dostatočného a férového financovania zdravotníctva prostredníctvom navýšenia platby štátu za svojich poistencov na úroveň 5% vymeriavacieho základu spred 2 rokov. Hlasovanie o štátnom rozpočte na budúci rok je v pléne Národnej rady SR naplánované na stredu 2. decembra.

„Hoci zastupujeme 80 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku, najväčšie pacientske organizácie, sme sklamaní a vôbec nerozumieme, prečo ministerstvo zdravotníctva ignoruje naše listy a výzvy na diskusiu. Sme zúfalí, preto apelujeme priamo na ľuďmi zvolených poslancov parlamentu. Budú to oni, ktorí svojim zajtrajším hlasovaním rozhodnú o tom, koľko ľudí na Slovensku zomrie zbytočne len preto, že naše zdravotníctvo nebude mať na ich záchranu dostatok peňazí,“ povedal Viliam Dobiáš, lekár, záchranár.

Signatári iniciatívy Stop hazardu so zdravím posledné týždne venovali obrovské úsilie, aby upozornili na alarmujúci problém, pred ktorým si minister zdravotníctva zatvára oči. Namiesto systematických riešení, ktoré by zabezpečili predvídateľné a férové financovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku, sa však dočkali len rozhadzovania stoviek miliónov eur najprv v štátnej zdravotnej poisťovni (zvýšenie základného o 198 miliónov eur) a potom v štátnych nemocniciach (oddlženie vo výške 575 miliónov eur). Hoci rezort deklaruje, že na boj s pandémiu je v budúcom roku vyčlenená 1 miliarda eur, všetko nasvedčuje tomu, že pod touto zámienkou budú dotované vybrané štátne zariadenia a podniky, ktoré však pacientom poskytujú len zlomok z celkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Minister financií utešuje seba aj ľudí tým, že do zdravotníctva príde v roku 2021 o takmer 300 miliónov eur viac, ako v tomto roku. Táto radosť je však neopodstatnená, keďže naše zdravotníctvo vstupovalo už do roka 2020 s takmer 200 miliónovým sklzov v rozpočte. Dopady pandémie, aj keď neúplné sa už dnes vyčísľujú na ďalších 120 – 150 miliónov eur. K tomu je potrebné pripočítať ešte nárast výdavkov v súvislosti s prirodzeným starnutím obyvateľov a nárastom chorobnosti, odloženou zdravotnou starostlivosťou v dôsledku pandémie, infláciu, či zákonný nárast platov zdravotníkov. A už vôbec nehovoríme o prostriedkoch potrebných na investície, zvýšenie kvality a hodnoty pre pacienta, zlepšenie dostupnosti inovatívnej liečby a pod., ktoré v rozpočte jednoducho nie sú. Alebo sú podmienené nereálnymi a nevykonateľnými úspornými opatreniami, ktoré zlyhali už v predchádzajúcich rokoch.

Pri navýšení rozpočtu pre zdravotníctvo ide teda opäť viac o splatenie dlhov a zákonných záväzkov, než o zabezpečenie či zlepšenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Tá sa naopak pri takto nastavenom rozpočte môže výrazne zhoršiť.

Zastaviť to môžu už len poslanci NR SR. Tu a teraz. 

List signatárov iniciatívy adresovaný poslancom Národnej rady SR


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%