Deň ženského zdravia v Banskej Bystrici

02.05.2023
article_750

Pred rokom sme odštartovali prvý ročník projektu Deň ženského zdravia. Zaujímavé diskusie s odborníkmi aj pacientkami, interaktívne sprievodné aktivity a workshopy prilákali stovky žien na podujatie určené širokej verejnosti. V tomto roku sme sa v rámci projektu rozhodli vycestovať do troch slovenských miest a zozbierať rôzne uhly pohľadov na zdravie žien. Po odbornej diskusii v Košiciach, ktorá sa konala 13. apríla, sme 27. apríla zavítali aj do Banskej Bystrice. 

Len 60 % obyvateliek Banskobystrického kraja nad 14 rokov má svojho gynekológa. Aj táto skutočnosť je dôkazom toho, že nízka informovanosť a slabá zdravotná výchova sú problémom v rámci regiónu, čo má za následok nízku mieru prevencie u žien.

V rámci banskobystrického regiónu už vznikajú rôzne vzdelávacie aktivity, ktorých cieľom je podporiť zvyšovanie povedomia o vlastnom zdraví a zodpovednosti. Miestni si tieto problémy uvedomujú a aktívne spoluvytvárajú a hľadajú riešenia. Niekoľko programov pripravených Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F.D. Roosevelta dokazuje, že kraj sa snaží zlepšiť zdravotné podmienky obyvateľov. Za prioritu v rámci spájania síl považujú aj zavedenie výchovy k zdraviu na školách, na ktorej sú ochotní participovať VÚC, FNsP Banská Bystrica, RÚVZ, zdravotné poisťovne, pacientske organizácie, a presadzovať aj doplnenie vzdelávacích programov.

Sme radi, že môžeme byť súčasťou významných zmien slovenského zdravotníctva a zlepšovať tak zdravie dievčat a žien žijúcich na Slovensku.

Najbližšie sa budeme o ženskom zdraví rozprávať v Bratislave. Pridajte sa aj vy. Viac informácií nájdete na našej stránke https://aopp.sk/aktualne-eventy.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%