AOPP žiada hlavného hygienika o udelenie výnimiek z celoplošného testovania pre rizikových pacientov

19.01.2021
article_562

Bratislava, 19. januára 2021 - Asociácia na ochranu práv pacientov sa listom obrátila na hlavného hygienika SR Jána Mikasa so žiadosťou o udelenie výnimiek zo skríningového celoplošného testovania pre rizikové skupiny pacientov tak, ako tomu bolo v prípade novembrového celoplošného testovania. Podľa asociácie predstavuje účasť na celoplošnom testovaní pre chronicky chorých pacientov významné zdravotné riziko.

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) žiada o udelenie výnimiek pre rizikových pacientov v zmysle pandemického plánu. Ide o pacientov s onkologickými ochoreniami, imunodeficientných, pacientov s ochoreniami pľúc, poruchami látkovej výmeny, pacientov po poúrazových stavoch, po biologickej liečbe, so psychiatrickými diagnózami, ale aj o tehotné ženy. „Pacienti s vážnym zdravotným stavom si plne uvedomujú, čo by pre nich predstavovala prípadná nákaza ochorením COVID-19, preto sa snažia poctivo dodržiavať zásady ROR a izolujú sa od svojho okolia,“ vysvetľuje Mária Lévyová, prezidentka AOPP. Ako dodáva, táto skupina pacientov sa od začiatku pandémie snaží do maximálnej možnej miery vyhýbať miestam so zvýšenou koncentráciou ľudí. Ich účasť na skríningovom testovaní by preto bola presným opakom toho, o čo sa usilujú pre vlastnú ochranu už takmer rok.

Podľa uznesenia Vlády Slovenskej republiky zo dňa 17. januára 2021 odporúča vláda hlavnému hygienikovi SR určiť osoby, na ktoré sa zo zdravotných dôvodov nebude vzťahovať podmienka negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19. AOPP sa preto rozhodla adresovať list hlavnému hygienikovi s jasnou požiadavkou. „Chceli sme tým predísť situácii, akú sme tu mali v novembri pred prvým celoplošným testovaním, kedy sa na rizikových pacientov zabudlo,“ vysvetľuje Lévyová. Keďže testovanie už v týchto dňoch prebieha a termíny v online objednávacom systéme sa rýchlo míňajú, Lévyová verí, že Úrad verejného zdravotníctva SR zverejní zoznam výnimiek čo najskôr.

Prezidentka asociácie sa obáva, že v prípade neudelenia výnimiek rizikovým pacientom, by mohlo dôjsť k ich psychickému diskomfortu a destabilizácii ich zdravotného stavu, a to najmä v dôsledku obmedzenia pohybu v prírode a pri zabezpečovaní si každodenných potrieb. „Veríme však, že tak ako v prípade prvého celoplošného testovania aj v týchto dňoch budú napokon zohľadnené potreby a základné práva tej najzraniteľnejšej skupiny pacientov,“ uzatvára Lévyová.

Celé znenie listu adresovaného hlavnému hygienikovi SR 


Foto: pixabay.com


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%