Len v Bratislave je viac než 40-tisíc diagnostikovaných diabetikov

03.04.2017
article_171

Na  členskej schôdzi Asociácie diabetikov Slovenska (ADiaS) , ktorá sa konala 31.3.2017 v Bratislave, sa na základe pozvania predsedníčky asociácie Anny Lazarovej zúčastnili aj prezidentka AOPP Mária Lévyová a šéfredaktorka časopisu DIA Zdravie Želmíra Blašková. Prezidentka Mária Lévyová oboznámila prítomných s cieľmi a činnosťou AOPP.

Na stretnutí okrem iného odznelo, koľko ľudí má diabetes mellitus (DM), teda cukrovku. Podľa štatistiky IDF (Medzinárodná federácia diabetu) jeden z dvoch diabetikov nevie, že má toto ochorenie. Len v Bratislave je viac ako 40-tisíc diagnostikovaných diabetikov, na celom Slovensku v roku 2014 ich bolo 422 640.

Vzhľadom na pandemický nárast počtu diabetikov je potrebné zintenzívniť osvetu o tejto chorobe. V tom ADiaSu chce pomôcť ako Asociácia na ochranu práv pacientov SR, tak aj časopis DIA Zdravie. Diabetik znalý svojho ochorenia je schopný lepšie kompenzovať výkyvy hladiny krvného cukru, a tým zabraňuje progresivite a komplikáciám. Včasnému odhaleniu DM  združenie ADiaS napomáha verejnými meraniami glykémie pri každom svojom podujatí.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%