Keď rozhodujú minúty

31.03.2017

Necelý mesiac predtým čítala jeho manželka článok o tejto diagnóze. Len vďaka tomu ihneď zistila, čo sa s ním deje. V priebehu dvadsiatich minút sa ocitol v nemocnici, kde okamžite začali s potrebnou liečbou. Mladý muž tak cievnu mozgovú príhodu prežil bez následkov.  

Ročne na Slovensku pribudne až 17-tisíc pacientov, ktorých postihla cievna mozgová príhoda. Napriek dostupnej liečbe je v  akútnom štádiu zachytených len 11 percent z nich. Ľudia totiž nepoznajú príznaky mozgovej mŕtvice a lekársku pomoc vyhľadajú neskoro.

Našťastie to nebol prípad mladého muža Richarda Fidesa, ktorého manželka správne identifikovala príznaky mozgovej príhody a keď mu znehybnela pravá ruka, ihneď zalarmovala záchranku. V nemocnici okamžite podstúpil liečbu na rozpustenie krvnej zrazeniny. Vďaka rýchlemu zásahu a poskytnutiu liečby – trombolýzy – vstal mladý muž v zásade ako zdravý človek.

Cievna mozgová príhoda

Cievna mozgová príhoda (alebo známa aj ako mozgová mŕtvica, porážka či iktus) je jedným z najväčších zabijakov dnešnej doby. Vo svete je treťou najčastejšou príčinou úmrtia. Dochádza k nej pri prerušení toku krvi do mozgu. Krv privádza do mozgu dôležité živiny a kyslík.

Mozog je nesmierne energeticky náročný orgán. Hoci tvorí asi len 2 percentá hmotnosti ľudského tela, kyslíka spotrebuje viac než 20 percent. Bez krvi, a teda i bez kyslíka, vydržia mozgové bunky, neuróny, len zhruba 5 minút, potom začínajú odumierať. Ak sa teda prívod krvi a kyslíka do mozgu rýchlo neobnoví, môže dôjsť k vážnemu trvalému poškodeniu alebo dokonca aj smrti.

O tom, či sa pacient s mŕtvicou vylieči úplne, zostane invalidný, alebo dokonca umrie, rozhoduje predovšetkým čas. Najlepšou možnou pomocou osobe, ktorú práve postihla mŕtvica, je preto okamžité privolanie rýchlej záchrannej služby.

CMP si pacientov nevyberá

Cievna mozgová príhoda je závažné ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu mozgového tkaniva nedokrvením alebo krvácaním do mozgu. Už dávno neplatí, že je to ochorenie týkajúce sa len ľudí vo vyššom veku. Žiaľ, aj u nás postihuje mladšie ročníky vo veku od 20 do 44 rokov.

Na toto ochorenie zomiera dvakrát viac ľudí ako na srdcový infarkt. Každý deň zomrie na mŕtvicu štrnásť ľudí. Každá dvanásta žena a každý jedenásty muž na Slovensku tomuto ochoreniu podľahne. V prepočte teda každý desiaty Slovák zomrie na cievnu mozgovú príhodu. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré pripúta na lôžko až tretinu pacientov, ktorí potrebujú po zvyšok života opatrovateľskú starostlivosť. Mnohí z nich sa opäť učia rozprávať či chodiť.

„Slováci nepoznajú prejavy cievnej príhody a pomoc si volajú neskoro. Pritom čas je v tomto prípade rozhodujúca veličina. Čím skôr sa obnoví prietok krvi v postihnutej cieve, tým väčšia je šanca, že dôjde u pacienta k obnove postihnutej funkcie mozgu. Od času závisí, aké vyhliadky na život bude mať pacient po cievnej príhode,“ hovorí prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, CSc., FESO, prednostka Neurologickej kliniky UPJŠ a UN L. Pasteura v Košiciach, predsedníčka cerebrovaskulárnej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Ako rozpoznať mŕtvicu?

Rozpoznať včas cievnu mozgovú príhodu a okamžite privolať záchranku je vôbec to najpodstatnejšie pre záchranu pacienta. Netrvá totiž dlho (5 minút) a v mozgu začnú odumierať prvé bunky. Po niekoľkých hodinách je mozog nenávratne poškodený a postihnutá osoba si pravdepodobne ponesie následky do konca života, výnimkou, bohužiaľ, nie je ani okamžitá smrť.

Infarkt myokardu vie rozoznať takmer každý. Postihnutý sa chytí za hruď, kde mu v oblasti srdca a hrudnej kosti vystreľuje prudká a zvieravá bolesť.
Mozgová mŕtvica, na rozdiel od tej srdcovej, nemá takto jednoznačnú a jednoducho identifikovateľnú príčinu. Človek nemusí nutne cítiť bolesť a príznaky sa odvíjajú od toho, ktorá časť mozgu je zasiahnutá.

K rozpoznaniu mŕtvice pomôžu tri najčastejšie príznaky ochorenia, a to pokles kútika úst, ochrnutie končatín a porucha reči.

Záchranku by sme mali volať aj v prípade, keď sa objaví len jeden z troch základných znakov. Okrem týchto sa môžu prejaviť aj mnohé iné, napríklad brnenie alebo necitlivosť jednej ruky, problémy so zrakom, stuhnutie šije či závrat a vracanie.

Ak máte podozrenie, že pacient má mŕtvicu, musíte ho dostať čo najskôr k  odborníkom. Volajte okamžite 155 alebo 112, kde vám pomôžu s ďalším postupom.
Ak je postihnutý pri vedomí, položte ho poležiačky na chrbát s mierne podloženou hlavou a vystretými nohami.

Pacienta, ktorý je v bezvedomí, ale má tep a dýcha, uložte do stabilizovanej polohy. V žiadnom prípade nepodávajte lieky. Je možné chladiť hlavu postihnutému.
Aj keď postihnutého nič nebolí a príznaky začnú ustupovať, nepodceňujte situáciu a volajte záchranku! V priebehu niekoľkých minút totiž môže mŕtvica zaútočiť znovu a silnejšie.

Na Slovensku štartuje kampaň Čas je mozog

Ako reakcia na nedostatok informácií a nevedomosť ľudí rozpoznať príznaky CMP vznikol projekt s názvom Čas je mozog. Keďže každoročne postihne ochorenie až 15 miliónov ľudí na celom svete, kladie si za cieľ naučiť ľudí rozpoznávať typické príznaky. Snaží sa aj o to, aby ľudia v prípade CMP okamžite privolali záchranku a nesnažili sa postihnutému pomôcť napríklad odvozom do nemocnice či k ošetrujúcemu lekárovi.

Pacient sa totiž potrebuje dostať čo najrýchlejšie do správneho zdravotníckeho zariadenia, kde sú všetky potrebné prístroje aj tí praví odborníci, ktorí mu môžu zachrániť život. Projekt reaguje na alarmujúce štatistiky, podľa ktorých viac ako dve tretiny ľudí príznaky mŕtvice nepoznajú.

Iniciátorom projektu je pacientska organizácia Sekunda pre život v spolupráci s Cerebrovaskulárnou sekciou Slovenskej neurologickej spoločnosti.

„My pacienti si uvedomujeme, že aj v našom prípade rozhodovali doslova sekundy či minúty. Mali sme šťastie a pomoc prišla v  pravom čase. Uvedomujeme si, že mnohí ďalší takéto šťastie nemali. Na Slovensku je totiž rozhodujúci faktor, kedy a kde vás cievna príhoda zastihne. Chceme, aby všetci pacienti mali rovnaké šance. Na to je nevyhnutné poznať príznaky ochorenia, volať prvú pomoc okamžite a optimalizovať manažment pacienta, o čo sa snaží naša pacientska organizácia v spolupráci s lekármi a MZ SR,“ hovorí Richard Fides, ktorý aj vďaka rýchlemu zásahu manželky a lekárov ostal bez následkov. Aj preto sa rozhodol založiť pacientsku organizáciu Sekunda pre život.

Manažment pacienta

Ak chceme zachrániť viac pacientov, musíme optimalizovať ich manažment. Slovensko nemá Národný program prevencie proti cievnym príhodám. Pacientska organizácia v spolupráci s lekármi a so Slovenskou neurologickou spoločnosťou to chcú zmeniť. Okrem informačno-vzdelávacej kampane apelujú na Ministerstvo zdravotníctva SR a vyzývajú na optimalizáciu manažmentu pacienta s cievnou príhodou a vytvorenie Národného programu prevencie proti cievnym príhodám.

„Ak chceme zlepšiť vyhliadky pacienta s cievnou príhodou, musíme sa zamerať aj na jeho manažment. Od rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá musí konať v prípade, že ide o pacienta s cievnou príhodou, urgentne, až po jeho zdravotnú starostlivosť na urgentnom príjme, CT či magnetickej rezonancii, jednotke intenzívnej starostlivosti, až po špecializované pracoviská intervenčnej rádiológie. Systém musíme nastaviť tak, aby bol jednotný pre všetky pracoviská na Slovensku. Aby mal pacient rovnaké šance a nebol závislý od toho, kedy a kde ho zastihne mŕtvica,“ hovorí MUDr. Vlastimil Serdahely, primár Neurologického oddelenia NsP v  Skalici.

Liečba

Máme dobré možnosti liečby, ale pacienti prichádzajú neskoro. V  súčasnosti sú dve možnosti adekvátnej liečby, ktorá spočíva buď v  rozpustení krvnej zrazeniny preparátom, ktorý sa podáva vnútrožilovo, alebo v  mechanickom odstránení trombu.

„V oboch prípadoch hrá opäť dôležitú úlohu čas. Časový limit na podanie akútnej liečby je štyri a pol hodiny a mechanické odstránenie trombu môžeme vykonať do ôsmich hodín od prvých prejavov cievnej príhody. Času je skutočne málo a od neho závisí, akú bude mať pacient šancu vrátiť sa do života. Od času závisí, nakoľko bude dostupná liečba úspešná,“ hovorí MUDr. Ivan Vulev, PhD., primár Oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie NÚSCH, a.s. v  Bratislave.

(ja)


KEDY VOLAŤ ZÁCHRANKU

Hlavné príznaky cievnej mozgovej príhody

 1. Pokles kútika – ak máte pocit, že s dotyčným človekom nie je niečo v poriadku, vyzvite ho, aby sa usmial alebo vyceril zuby. Ak sa jedna strana nehýbe a tvár sa zdá asymetrická, zavolajte okamžite 155 alebo 112!
 2. Ochrnutie končatín – vyzvite osobu s podozrivými príznakmi, aby zdvihla obidve ruky pred seba dlaňami dole (do 90-stupňového uhla, ak sedí alebo stojí, alebo do 45-stupňového, ak leží). Ak jedna končatina klesne (aj keď len o niekoľko cm), volajte 155 alebo 112!
 3. Porucha reči – dávajte osobe s podozrivými príznakmi otázky a nechajte ju pomenovávať predmety v okolí. Sledujte, či je reč zreteľná, zrozumiteľná, plynulá, či vám dotyčný rozumie a používa správne slová. Pokiaľ nie, volajte 155 alebo 112!

K ďalším príznakom patrí:

* náhla porucha vedomia
* náhla porucha citlivosti v jednej časti tela – napríklad brnenie alebo necitlivosť jednej ruky
* problémy so zrakom nebo s inými zmyslami
* stuhnutie šije – pacient si nedokáže položiť bradu na hruď a zároveň je pre neho tento pohyb veľmi bolestivý
* závrat a vracanie
* malátnosť či slabosť
* náhla bolesť hlavy bez zjavnej príčiny

CMP V  ČÍSLACH

– celosvetovo je mŕtvica treťou najčastejšou príčinou úmrtia
– každé 4 sekundy niekoho na svete postihne mŕtvica a každých 40 sekúnd na ňu niekto zomrie
– 5 minút trvá, kým začnú odumierať prvé mozgové bunky
– 70 percent pacientov sa úplne zotaví, ak sa začnú liečiť do 1 hodiny po ohlásení príznakov
– viac ako 80 percentám cievnych mozgových príhod môžeme predísť prevenciou
 

Rizikové faktory CMP

– vysoký krvný tlak – trvalý vysoký tlak na cievy môže viesť k poškodeniu cievnych stien a následnému prasknutiu
– diabetes mellitus = cukrovka – vysoká hladina krvného cukru poškodzuje krvné cievy v mozgu a srdci
– fajčenie
– porucha metabolizmov krvných tukov – podľa niektorých odborníkov vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko mŕtvice
– nadmerná konzumácia alkoholu – nadmerné pitie alkoholu približuje až o päť rokov hrozbu cievnej mozgovej príhody
– obezita
– porucha srdcového rytmu (fibrilácia) – ľudia, ktorým bije srdce nepravidelne, majú až päťnásobne vyššie riziko mŕtvice
– hormonálna antikoncepcia – užívanie hormonálnej antikoncepcie môže zvýšiť riziko mŕtvice
 

Rizikové faktory, ktoré nemôžeme ovplyvniť:

– vek – hoci mŕtvica postihuje čoraz mladších ľudí, s vyšším vekom riziko narastá
– už prekonaná mŕtvica – u ľudí, ktorí v minulosti CMP prekonali, je riziko jej opakovania mnohonásobne vyššie
– rodinná záťaž – ak sa v rodine nachádza porucha krvnej zrážanlivosti alebo ateroskleróza, je namieste absolvovať pravidelné vyšetrenia, prípadne začať včas s liečbou
– pohlavie – u mužov je riziko mŕtvice 1,25-krát vyššie ako u žien


Zdroj: http://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/ked-roz...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%