ITAPA HEALTH & CARE 2024: Prezidentka AOPP poukázala na neriešené problémy dlhodobej starostlivosti na Slovensku

03.04.2024
article_838

Ďalší ročník konferencie ITAPA HEALTH & CARE je za nami. Na dvojdňovej konferencii plnej inšpiratívnych prednášok o aktuálnych témach v našom zdravotníctve nemohla chýbať ani naša prezidentka a viceprezident. Odborníci v rámci podujatia ITAPA HEALTH & CARE 2024 otvorili viacero dôležitých tém venovaným inováciám v zdravotníctve, legislatíve a novým zákonom, prístupu a možnostiam zdravotnej starostlivosti, poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ale aj výrobcom a distribútorom technologických noviniek v oblasti diagnostiky a terapie.

Jednou z nosných tém bola aj téma dlhodobej starostlivosti, ktorá na Slovensku roky stagnuje. Diskutujúci z radov zdravotníckych a sociálnych pracovníkov, kompetentných ministerstiev a WHO hovorili nielen o dlhoročných neriešených problémoch, ale aj ich riešeniach v oblasti poskytovania zdravotnej a starostlivosti a možnostiach jej prepojenia v krátkodobom horizonte tak, aby boli zrealizované čo najefektívnejšie kroky v rámci uspokojovania potrieb najzraniteľnejších skupín osôb odkázaných na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

V jednom z diskusných panelov zazneli aj dôležité informácie našej prezidentky Márie Lévyovej o potrebe rešpektovania práv osôb odkázaných na dlhodobú starostlivosť, aj riešení tridsať rokov pretrvávajúcich problémov, opomínaných kľúčových požiadaviek a potrieb týchto osôb, ktoré vznikli ako následok rezortizmu a nedostatku finančných zdrojov. Adresnosť finančných príspevkov podľa stupňa odkázanosti osôb by umožnila výber formy starostlivosti v rámci domácej a inštitucionálnej starostlivosti.

Jeden z našich členov - Komora opatrovateliek Slovenska na konferencii odprezentovala projekt “Mosty pomoci”, ktorého cieľom je premostiť požiadavky opatrovateliek a zlepšiť dostupnosť opatrovateľskej starostlivosti pre všetkých, ktorí ju potrebujú a ich blízkych napr. v rámci odľahčovacej služby.

Dôležitú úlohu v zdravotníctve zohráva aj podpora vzdelávania, výskumu a inovácií, ich transformácia na globálne úspešné startupy. HealthHub prináša unikátne know-how z Izraela a možnosť pre slovenské nemocnice zapojiť sa do programu, v ktorom ich inovácie získajú globálny potenciál. Na konferencii bolo odprezentovaných viac projektov podporujúcich rozvoj IT technológií a Al v praxi.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%