Drucker pomaly znižuje pohodlie pacientov cez víkendy a v noci

10.10.2017
article_262

Pacient by privítal, keby zdravotnú starostlivosť mal čo najdostupnejšiu, vraví o obmedzení pohotovostí a výdaja liekov šéfka asociácie pacientov.

Smrť síce nehrozí, ale pohodlie bude nižšie. Keď v minulosti rodič o druhej v noci zistil, že jeho dieťa má teplotu 38,5 a stále mu stúpa, mohol s ním ísť na detskú pohotovosť. Zakrátko sa však do ambulancie o tejto hodine nedoklope.

Minister zdravotníctva za Smer Tomáš Drucker s prispením kolegov z parlamentu navrhuje, aby bola ambulantná pohotovosť otvorená len do desiatej večer.

Po tejto hodine bude môcť ísť rodič na urgentný príjem do nemocnice, kde si však lekár za vyšetrenie dieťaťa s horúčkou môže vypýtať desať eur, lebo nejde o život ohrozujúci stav. Doteraz platil dve eurá.

Ani lekárne už nemajú cez víkendy a sviatky fungovať ako prevádzky s rýchlym občerstvením, kde pri okienku človek zastane autom a kúpi si, čo chce.

Drucker navrhuje, aby sa cez víkendy a sviatky zrušil "emergentný" výdaj liekov. Znamená to, že už nebude musieť do 48 hodín vydať pacientovi liek, ktorý nemá na sklade. Dnes musí. Za nedodržanie hrozia vysoké pokuty do stotisíc eur. Ak lekáreň zákon poruší opakovane, až do milióna.

Zmena by mala platiť od marca.

Až päťdňové vianočné čakanie

Prax ukázala, že počas víkendov a sviatkov je pacientov, ktorí potrebujú dodať lieky, minimum, vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva.

Podobne ministerstvo argumentovalo aj pri skrátení ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach.

Prípadov, keď pacient cez víkend alebo sviatky potreboval liek a lekáreň ho musela objednať, bolo doteraz päť až dvanásť mesačne na celé Slovensko, vraví Ondrej Sukeľ, šéf Slovenskej lekárnickej komory. K zmene nemá výhrady.

"Prax potvrdila neefektívnosť tzv. víkendových rozvozov, " vraví aj šéf Asociácie dodávateľov liekov Koloman Gachall. Rozvozy viazali podľa neho neúmerný počet pracovníkov distribučných spoločností. Na jednu objednávku podľa neho až päť ľudí. Museli byť v pohotovosti, aj keď žiadna neprišla.

Pri novom systéme si pacienti na lieky najviac počkajú cez Vianoce. Ak by zmena platila už tento rok, kto by chcel liek v piatok 22. decembra a lekáreň by ho nemala, mohol by ho dostať najskôr až na piaty deň 27. decembra.

Ak však pacient bude potrebovať liek, ktorý je preňho životne dôležitý, lekáreň bude môcť požiadať dodávateľa liekov, aby ho zabezpečil do 48 hodín.

Pre distribútorov liekov tak návrh ministerstva neznamená veľkú zmenu. "Bez ohľadu na víkendy budú musieť systém prevádzkovať a s tým zostávajú spojené nemalé náklady, " hovorí aj Gachall. Ich výšku nespresnil.Pacienti: Budeme to sledovať

Opatrenie ministerstva podľa zdravotníckeho analytika Dušana Zachara zvýši dostupnosť liekov. Lekárne, ktoré sú cez víkend zatvorené, nebudú v piatok otáľať objednať lieky, lebo bude platiť, že im ich distribútori dovezú až najbližší pracovný deň - v pondelok, vysvetľuje.

"Situáciu budeme sledovať, ak zachytíme nespokojnosť pacientov, budeme žiadať a trvať na tom, aby sa emergentný systém nastavili aj cez víkendy, " hovorí šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

"Pacient by privítal, keby zdravotnú starostlivosť mal čo najdostupnejšiu, " komentuje Lévyová postupné obmedzovanie pohodlia pacientov pri nočných návštevách ambulantnej pohotovosti a riziko, že cez víkend nemusia v lekárni dostať liek, ktorý potrebujú.

Pacienti by podľa nej privítali, aby ambulantné pohotovosti boli otvorené aspoň do jedenástej večer. Taký bol aj pôvodný Druckerov návrh. Zdravotnícky výbor parlamentu však odhlasoval. že ordinačné hodiny budú do desiatej.


Článok prevzatý z: https://domov.sme.sk/c/20668192/drucker-pomaly-zni...


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%