Deň otvorených dverí pre deti v kúpeľoch Smrdáky

03.07.2023
article_778

Rok sa stretol s rokom a členovia Spoločnosti psoriatikov a atopikov SR sa opäť stretli v kúpeľoch Smrdáky na Dni otvorených dverí pre deti, rodiny s deťmi. Sme radi, že vďaka Fondu na podporu vzdelávania členských pacientskych organizácií Asociácie na ochranu práv pacientov môžeme podporovať vzdelávacie aktivity, ako bola táto.

Od rána slnečné počasie vítalo všetkých návštevníkov. Rodičia so svojimi deťmi sa prišli informovať a nájsť riešenie na liečbu kožných ochorení svojich detí, či už psoriázu, atopickú dermatitídu, vyrážku... Súčasťou tohto podujatia boli po registrácii konzultácie s kožnými lekármi dermatológmi - odborníkmi na kožu a nutričnou terapeutkou. Na odporúčanie lekára si niektoré deti mohli vyskúšať aj kúpeľ v sírovodíkovej vode, ktorá nemá v Európe obdobu. Nasledovala prehliadka priestorov detskej balneoterapie, detskej liečebne Eva a základnej školy, ako aj časti kúpeľného parku. Lekári kúpeľov pre všetkých návštevníkov pripravili vzdelávací edukačný blok s názvom Škola atopie a Kúpeľná liečba. Rodičia s deťmi a ostatní návštevníci odchádzali s odporúčaniami, ako sa starať o svoju kožu a kožu detí, ako sa stravovať, ako sa dostať do kúpeľov prostredníctvom poisťovní, ako vybaviť kúpeľný návrh a s ďalšími dôležitými informáciami na pomoc pri liečbe a starostlivosti o kožu. Deťom celý deň spríjemňovali animátori, ktorí sa s deťmi vybrali po stopách liečivej minerálnej vody, krátili im čas pri čakaní u lekára. Na záver nechýbala ani detská diskotéka či sladké prekvapenie, ako bodka za celým podujatím.

Vstupná hala hotela Centrál poskytla priestor aj pre Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR, či farma firmám s ich ponukou kozmetických a medicínskych produktov, ktoré sú vhodné aj na citlivú detskú pokožku. Návštevníci mali tiež možnosť využiť bezplatnú zdravotnú diagnostiku Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Rodičov s deťmi či kúpeľných hostí vítali členovia pacientskeho združenia na svojom informačnom stánku a oboznamovali ich, že tieto chronické kožné ochorenia nie sú infekčné. Rodičov informovali ako vybaviť, ako podať a do ktorých kúpeľov dať dieťa liečiť, informovali aj o možnostiach zo sféry sociálnej. Rodičia sa zaujímali i o iné možnosti liečby kožných ochorení, odporučili ich na obvodných detských dermatológov. Informovali rodičov tiež o bezplatnej poradni pre pacientov, na ktorú sa môžu v prípade potreby obrátiť. Deťúrence si na pamiatku odniesli rôzne darčeky, sladkosti ale najpopulárnejšie boli naše magnetky Lienky. Informácie na edukačnej aktivite DOD pre deti v kúpeľoch Smrdáky dávali záujemcom členky výboru SPaA SR pani Bergmannová a Chrenková, prišli i pani Biskupičová, Horváthová, Vandáková i pán Vandák. 


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%