O problémoch v ambulanciách v relácii Z prvej ruky

08.04.2024
article_839

Všeobecné ambulancie aj špecialisti dostanú od štátu viac peňazí ako v minulom roku. Aj napriek tomu, že do ambulancií príde o 188 miliónov eur viac, ministerka zdravotníctva si uvedomuje, že to nestačí, no na viac vraj momentálne nemáme. Ambulancie hovoria o zlej správe a chcú siahnuť po zavedení poplatkov. Pacienti naopak tvrdia, že poplatky rokmi sa zhoršujúcu situáciu nevyriešia a znemožnia prístup k liečbe tým, ktorí na ňu nemajú.

V relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko hovorili o problémoch v slovenských ambulanciách Mária Lévyová, prezidentka našej asociácie, Naďa Trenčanská Bedušová, riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov. Ako to vidí ministerstvo zdravotníctva a aké sú jeho plány na najbližšie obdobie prezradil štátny tajomník Michal Štofko.

Zväz ambulantných poskytovateľov podľa slov Nadi Trenčanskej Bedušovej navrhoval už v minulosti viaceré riešenia. Problém podľa nej nie je len v nedostatku peňazí a niektoré problémy by sa dali vyriešiť prakticky hneď, jednou vyhláškou a nič by nestáli. Diskutéri sa zhodli na jednom, a to že na Slovensku potrebujeme naozaj systémové zmeny, lebo bez nich sa ďalej nepohneme. Podľa riaditeľky zväzu bude v blízkej dobe dôležité začať sa zaoberať otázkou viaczdrojového financovania vrátane možnosti pripoistenia a v tomto smere aj sociálne slabšími skupinami, ktorí si zdravotnú starostlivosť nebudú môcť dovoliť. 

Potvrdila to aj naša prezidentka, ktorá upresnila, že zavádzanie poplatkov pre pacientov je len ďalšie dofinancovávanie nášho systému, teda toho, čo nám chýba na pokrytie nákladov v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou a liečbou. Rozhodne nemôže byť reč o platení si za vyššiu kvalitu. Pacienti už roky volajú po tom, aby sa stanovil nárok pacienta, aby bolo konečne jasno v tom, na čo nárok máme a na čo naopak nie, lebo reči o bezplatnom zdravotníctve sú už dávno ďaleko od reality. Nárok pacienta a audit poplatkov je tá štartovacia čiara, od ktorej sa budeme môcť odpichnúť ďalej.

Vypočujte si celú reláciu Z prvej ruky - Rozhlasový archív RTVS




Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%