Chrípková sezóna už klope na dvere. Myslite na prevenciu

11.10.2023
article_803

Chrípka býva mylne považovaná za banálne ochorenie. Komplikácie spojené s chrípkou si pritom často vyžadujú hospitalizáciu a u rizikových skupín môže ochorenie na chrípku vyvolať nebezpečné, život ohrozujúce zdravotné komplikácie.

Očkovanie je najvhodnejšou ochranou pred chrípkou, jej ťažkým priebehom a nepriaznivými následkami ochorenia.

Vakcíny proti chrípke sú účinné, hradené všetkými zdravotnými poisťovňami a majú dobre preskúmané nežiaduce účinky (krátkodobá reakcia na očkovanie môže zahŕňať napríklad bolesť hlavy, únavu či bolesť v mieste podania očkovacej látky).

Medzi osoby, ktorým je vysoko odporúčané očkovanie proti chrípke, patria zdravotnícki pracovníci, ľudia vo veku nad 59 rokov, pacienti s chronickými ochoreniami (srdcovo-cievne, pľúcne, metabolické) a osoby s oslabenou imunitou. Očkovanie proti chrípke je vhodné aj v tehotenstve a je odporúčanou formou prevencie chrípky aj u detí.

Podrobnejšie informácie o aktuálnej chrípkovej sezóne, o očkovaní proti chrípke či účinnosti vakcín, ako aj o prevencii respiračných chorôb nájdete v online brožúre Chrípková sezóna 2023/2024.


Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, https://www.uvzsr.sk/web/uvz/home/-/asset_publisher/uhuw/content/chripkova-sezona-2023-2024


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%