Pri vyjednávaniach o platbách by nemal byť pacient rukojemníkom

13.09.2017
article_245

Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) rozumie, že lekári majú právo rokovať o podmienkach svojej spolupráce so zdravotnými poisťovňami. Brať si však pacientov za rukojemníkov považuje za nemorálny krok.

Každý rok sa opakujúce nátlakové rokovania medzi lekármi, aktuálne Zväzom ambulantných poskytovateľov, a zdravotnými poisťovňami, teraz VšZP a Dôvera, zneisťujú pacientov. Pokiaľ nepríde k dohode, pacientom asi v 2000 ambulanciách nemusí byť od 1. októbra preplatená zdravotná starostlivosť. „Tieto dve poisťovne majú spolu približne 4 milióny 666 tisíc poistencov. Majú sa poistenci teraz obávať, že sa nedobrovoľne stanú samoplatcami?“ pýta sa prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Samotná AOPP podporuje boj lekárov za lepšie podmienky a mal by z nich profitovať aj pacient. Nepáči sa jej však jeho forma a ani to, že podobný scenár sa na Slovensku opakuje už roky. „Pacient nevie, či si od októbra bude musieť za vyšetrenie platiť, ktorí lekári a ambulancie zmluvy s poisťovňami nepodpísali. Táto neistota, branie pacienta ako rukojemníka, narúša dôveru medzi pacientom a lekárom,“ hovorí M. Lévyová.

Asociácia na ochranu práv pacientov SR tak apeluje na lekárov, aby neupozorňovali na nedostatočné zdroje iba zdravotné poisťovne, ale rokovali s skôr s partnerom, ktorý ich požiadavky môže naplniť, teda s vládou. „Financie v zdravotníctve chýbajú, vieme to všetci, a treba ho dofinancovať. Neustále upozorňujeme na to, že štát platí za svojich približne 3 milióny poistencov málo a chýbajúce peniaze v systéme vykrýva zo zvýšených odvodov na zdravotné poistenie od ekonomicky aktívnych ľudí. Poskytovatelia namiesto výpovedí zdravotným poisťovniam, ktoré zneistia pacientov, by si mali sadnúť za spoločný stôl s ministerstvom zdravotníctva a financií. Iba tak môžu presadiť riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým stranám a najmä pacientom,“ dodáva M. Lévyová.



Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%