Biosimilary alebo biologicky podobné lieky – čo by ste o nich mali vedieť?

05.12.2017
article_284

Pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom biologická liečba. Počuli ste však už o biosimilaroch, biologicky podobných liekoch? Ako vznikajú a aké sú ich najväčšie prínosy? Prečítajte si v našom článku, ktorý obsahuje aj link na informačnú brožúru o tejto téme.

Ľudia si zvyčajne myslia, že lieky sú vyrobené z chemických látok. Biologické lieky (vrátane biologicky podobných liekov) však pochádzajú zo živých organizmov, ako sú živé bunky, ktoré boli upravené pomocou biotechnológie. To umožňuje týmto živým organizmom alebo bunkám vytvoriť účinnú látku biologického lieku. Následne sa táto účinná látka z buniek získa. Tieto účinné látky (napr. proteíny) sú zvyčajne väčšie a zložitejšie než účinné látky nebiologických liekov.

Biologicky podobný liek je vyvinutý tak, aby bol veľmi podobný existujúcemu biologickému lieku. Veľmi podobný znamená, že biologicky podobný liek a jeho referenčný liek sú v podstate rovnaké, hoci v ich účinných látkach sa môžu vyskytnúť menšie rozdiely. Spomínané menšie rozdiely sú dané tým, že tieto účinné látky sú zvyčajne veľké a komplexné molekuly a sú vytvorené živými bunkami.

Zaujímate sa o túto tému? Prinášame Vám brožúrku, určenú pre pacientov, ktorí chcú získať informácie o biologicky podobných liekoch. Jej cieľom je poskytnúť odpovede na niektoré otázky, ktoré môžu pacienti mať práve v súvislosti s biologicky podobnými liekmi. Materiál pripravovali pacienti pre pacientov pod záštitou Európskeho pacientskeho fóra (EPF) a v spolupráci s celým radom odborníkov.

(pb)


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%