Pacienti sa svojho zákona pred voľbami zrejme nedočkajú

30.05.2023
article_763

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) neskrýva sklamanie z odsunutia pre pacientov dôležitého návrhu zákona na poslednej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Pre neprehľadnú situáciu počas posledných zasadnutí v parlamente bolo viacero návrhov zákonov opakovane presunutých na rokovanie nasledujúcej schôdze. Reálne zároveň hrozí ich definitívne odloženie na predloženie, prerokovanie a schválenie až po parlamentných voľbách. Medzi nimi aj návrh zákona, ktorý mal zriadiť vôbec po prvýkrát v histórii inštitút pacientskeho ombudsmana a zabezpečiť nezávislé, viaczdrojové financovanie pacientskych organizácií.

Návrh zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní Asociácie na ochranu práv pacientov, ktorého súčasťou je aj zriadenie neinvestičného fondu na podporu pacientskych organizácií, mal byť naplnením záväzku z programového vyhlásenia vlády. Aj napriek podpore návrhu zákona a jeho predloženiu do parlamentu koaličnými aj opozičnými politikmi, a to po opakovaných rokovaniach s pacientmi, sa pacienti napokon schválenia zákona pred voľbami možno už nedočkajú.

Zostáva veriť, že poslanci počas schôdze začínajúcej v stredu 31. mája zákon posunú ďalej. Už to, že návrh zákona predložili spoločne poslanci ako z koalície (Marek Krajčí – OľaNO, Zuzana Šebová – Sme rodina), tak aj z opozície (Vladimír Baláž – Smer-SD, Richard Raši – Hlas-SD), je dôkazom toho, že podpora pacientov, ktorú do systému prináša tretí sektor, je nenahraditeľnou súčasťou fungovania nášho zdravotníctva.

Radi by sme verili, že na pacientovi politikom záleží. Odsunutie pre pacientov dôležitých návrhov na obdobie po voľbách však nasvedčuje presnému opaku.


Stanovisko Asociácie na ochranu práv pacientov, 30. máj 2023


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%