Na zmenu zdravotnej poisťovne zostáva už len pár dní

19.09.2023
article_793

Ak uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne, mali by ste sa poponáhľať. Čas na zmenu máte už len do 30. septembra. Zmena vám začne platiť až od nového roka. Do konca tohto roka budete teda ešte stále poistencom vašej súčasnej zdravotnej poisťovne.

Univerzálna rada, pre ktorú zdravotnú poisťovňu sa rozhodnúť, neexistuje. Odporúčame preto venovať dostatočný čas výberu tej pre vás najvhodnejšej.



Na čo sa pri výbere zdravotnej poisťovne zamerať?

  • Prejdite si benefity, ktoré jednotlivé zdravotné poisťovne ponúkajú a zvážte, ktoré z nich ste využili v tomto roku, prípadne by ste mohli využiť v tom nasledujúcom. Nezabudnite si tiež pozrieť podmienky pre získanie týchto benefitov.
  • Dôležité je tiež pozrieť sa na to, či má poisťovňa, nad ktorou uvažujete, zmluvy s vašimi ošetrujúcimi lekármi, prípadne či vám preplatí ošetrenie aj u nezmluvného lekára.

Žiadosť o zmenu zdravotnej poisťovne môžete podať troma spôsobmi

  • Vyplnením a odoslaním online prihlášky, ktorú nájdete na webovej stránke poisťovne, pre ktorú ste sa rozhodli
  • Na zákazníckej linke zdravotnej poisťovne, do ktorej ste sa rozhodli prestúpiť
  • Vyplnením tlačiva na pobočke zdravotnej poisťovne, do ktorej chcete od nového roka patriť

Viac informácií, ako na to, nájdete na webových stránkach jednotlivých zdravotných poisťovní:

Po podaní žiadosti o zmenu zdravotnej poisťovne s vami poisťovňa uzatvorí zmluvu. V prípade, že ste žiadosť o prestup podávali online alebo telefonicky, zmluvu vám poisťovňa doručí kuriérom alebo poštou.

Informovať svoju súčasnú zdravotnú poisťovňu o prestupe, ani vrátiť preukaz poistenca nie je potrebné. Nezabudnite však o zmene zdravotnej poisťovne informovať svojho zamestnávateľa, a to do 8 dní od nadobudnutia účinnosti zmeny.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%