M. Lévyová: Problémy v zdravotníctve sa aj v roku 2023 naďalej prehlbovali

08.01.2024
article_824

Pacient sa, žiaľ, ani v roku 2023 nedostal do centra záujmu. Máme za sebou ďalší rok akéhosi čakania, že sa problémy v našom zdravotníctve napokon nejako utrasú. Aby sme ale boli korektní, viac sa zrejme očakávať ani nedalo, keďže sa na stoličke ministra vystriedali 4 ministri. Po páde vlády sme tu mali úradnícku vládu a na jeseň už bolo zdravotníctvo v rukách terajšej vlády. O to väčšie očakávania máme my pacienti od roka 2024. Aj v PVV si súčasná vláda dala za cieľ odpolitizovanie rezortu zdravotníctva, v centre záujmu ktorého bude pacient.

Slovenské zdravotníctvo sa už pomaly spamätáva z náročných kovidových rokov. Aj napriek tomu, že sa stále nepodarilo dohnať všetku odloženú zdravotnú starostlivosť, niektoré zdravotné poisťovne evidujú nárast výkonov, čo je pre pacientov dobrá správa. Na druhej strane treba povedať, že veľa problémov sa rokmi prehlbuje a riešenia neprichádzajú. Pacienti už naplno pociťujú problémy s dostupnosťou viacerých liekov, nedostatkom lekárov, neúmerné čakacie doby, chaos v poplatkoch, nejasnú cestu pacienta a jeho nároku a mnoho ďalších problémov.

Najväčšie pozitíva a negatíva v uplynulom roku z pohľadu pacientov

Naďalej pretrváva problém s nedostatkom zdravotníckych pracovníkov a s dostupnosťou lekárov, a to nielen špecialistov, ale už aj všeobecných lekárov. Kým v minulosti sa tento problém týkal skôr regiónov, dnes už je bežnou praxou aj vo väčších, krajských mestách. Nerovnomerné rozloženie špecialistov po Slovensku, nedostatok ambulantných lekárov a s ním spojené neúnosne dlhé čakacie doby na vyšetrenia nútia pacientov vyhľadať pomoc na urgente. Poplatky v ambulanciách nikto nereguluje, a ak sa chce pacient dostať k svojej liečbe, neraz mu nezostáva iné, než si priplatiť. Za zmienku tiež stojí nedostupnosť nielen drahých, ale už aj bežných liekov. Čoraz častejšie sme svedkami ich výpadkov. Aj keď mnohé lieky majú náhradu s rovnakým účinkom, treba povedať, že to neplatí vždy. Pacient je tak odkázaný na zháňanie si lieku v zahraničí, zmenu liečby alebo sa v tom najhoršom prípade rozhodne pre jej ukončenie, prerušenie.

Aby sme však neboli len kritickí, treba povedať, že rok 2023 priniesol aj pozitíva. V hlavnom meste pribudla nová súkromná nemocnica, pripravuje sa niekoľko projektov financovaných z plánu obnovy, ako aj veľké reformy. Niektoré by mali vstúpiť do platnosti už v novom roku. Od januára to bude DRG systém, ktorý by mal do nemocničnej zdravotnej starostlivosti vniesť väčšiu transparentnosť a tlak na efektivitu. Rovnako tak by sa mali na budúci rok nastaviť jasné pravidlá pre dlho očakávanú optimalizáciu siete nemocníc, pretože niektoré jej časti bolo nutné prehodnotiť, vyprecizovať a odsunúť až na rok 2025. Veríme, že tieto veľké zmeny prinesú pacientom v budúcnosti lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti, bezpečnosť a kvalitu nemocničnej starostlivosti, na ktorú budú nadväzovať aj zmeny v rámci posilnenia siete ambulantnej starostlivosti.

Vízie a výzvy pre rok 2024

Slovenské zdravotníctvo potrebuje jasnú víziu, finančnú aj personálnu stabilitu, zlepšenie vzťahov medzi samotnými zdravotníkmi, ale aj prinavrátenie dôvery pacientov a verejnosti k nášmu zdravotníctvu. Doposiaľ sa štát orientoval najmä na zvyšovanie nákladovej efektívnosti, ktorá ale podľa nás nemá byť cieľom. Zdravie nie je nákladom, ale celospoločenskou investíciou, ktorá sa nám a generáciám, ktoré prídu po nás, niekoľkonásobne vráti. Radi by sme verili tomu, že sa v novom roku podarí vláde upratať roky chaosu a nastaviť jasné, transparentné pravidlá v celom systéme, aby mohol efektívne fungovať pre nás pacientov.

V tomto roku bude dôležité pripraviť, vyprecizovať a postupne implementovať do praxe veľké reformy, akou je optimalizácia siete nemocníc a DRG systém. Veríme však, že to nebude jediná agenda súčasnej pani ministerky a spolu so svojím tímom, po jeho personálnej stabilizácii, sa bude intenzívne zaoberať aj ďalšími problémami, ktoré trápia nás pacientov. Asociácia na ochranu práv pacientov je otvorená diskusii a vzájomnej spolupráci na príprave a zavádzaní zmien, ktoré by sa mali pozitívne dotknúť pacienta.


Autor článku: PhDr. Mária Lévyová, prezidentka AOPP


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%