Komentár: Zákaz návštev v nemocnici

18.01.2024
article_826

So zhoršujúcou sa epidemickou situáciou, kedy nám plošne narastá počet respiračných ochorení, sa na nás čoraz častejšie obraciate s otázkou, či nie je zákaz návštev v nemocnici porušením práv pacienta a či by nemohli byť návštevy povolené s ochrannými prostriedkami.

Žiaľ, epidemiologická situácia sa zhoršuje, preto môžu v súčasnosti zdravotnícke zariadenia samostatne vydať zákaz návštev na príslušných klinikách a oddeleniach, a to vzhľadom na zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípky. Rozhodnutie obmedziť návštevy je plne v kompetencii jednotlivých nemocníc. K dispozícii sú aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva, s ktorými môžu nemocnice epidemiologickú situáciu v danom regióne konzultovať a na základe toho sa rozhodnúť, a to v prvom rade kvôli ochrane pred nákazou pacientov a zamestnancov. Niektoré nemocnice umožnili pri vzostupe respiračných ochorení návštevy v rúškach. Nie je však v silách zamestnancov kontrolovať, či pri neobmedzenom počte návštev si nedajú návštevy rúšku, respirátor dole pri kontakte s hospitalizovanými pacientmi, či si vydezinfikujú ruky pred vstupom na izbu pacientov. Preto je potrebné vnímať obmedzenie návštev ako nevyhnutné, dočasné opatrenie v záujme ochrany zdravia hospitalizovaných pacientov.

Na druhej strane poskytovatelia nemocničnej starostlivosti sú povinní rešpektovať práva nevyliečiteľne chorých a umierajúcich pacientov a umožniť im návštevy príbuzných v súlade s Chartou práv pacientov, čl. 8, ods. 2. – Nevyliečiteľne chorý a umierajúci pacient má právo na humánnu starostlivosť. Ods. 3. – Pacient má právo, aby ho v posledných chvíľach života sprevádzala osoba podľa jeho želania.


Autor článku: PhDr. Mária Lévyová, prezidentka AOPP


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%