2 % - Podporte boj za práva pacientov

09.02.2017
article_148

Milí darcovia a sympatizanti,    

ani sme sa nenazdali a už tu máme február. O chvíľu nás všetkých čaká neobľúbený mesiac marec a s ním spojené podávanie daňových priznaní. Okrem nepríjemnej povinnosti je to však aj možnosť podporiť dobrú vec. Preto by sme vás opäť radi požiadali o finančnú injekciu formou darovania vašich 2 % zo zaplatenej dane z príjmu.

Asociácia na ochranu práv pacientov SR už 16 rokov chráni práva všetkých pacientov na Slovensku. Poskytujeme pacientom poradenstvo, vzdelávanie, stretávame sa s nimi na spoločných stretnutiach a diskutujeme o problémoch, s ktorými sa dennodenne potýkajú. Tieto podnety následne komunikujeme smerom k štátnym inštitúciám, ministerstvám, ale aj médiám. Naším hlavným cieľom a poslaním je pomoc pacientovi. Byť mu nablízku a posilniť jeho slovo a postavenie v zdravotníctve.

Vaše rozhodnutie, podporiť 2 % z dane práve naše občianske združenie, znamená pre nás veľmi veľa. Je to spôsob, ako zintenzívniť a skvalitniť našu prácu v prospech pacientov. Preto vám vopred veľmi pekne ĎAKUJEME za podporu, ako aj za námahu, ktorú vynaložíte pri vypĺňaní formalít.

Môžeme vám sľúbiť, že každé jedno euro, ktoré nám poskytnete, posilní pozíciu pacienta na Slovensku.

Viac informácií nájdete na našom webe: http://www.aopp.sk/financovanie-transparentnost/2-...

S úctou a vďakou

PhDr. Mária Lévyová

prezidentka AOPP


Hlavné  aktivity AOPP uskutočnené v roku 2016

PORADENSTVO

Zabezpečujeme poradenstvo klientom v centre AOPP a rozvíjame budovanie siete poradní v rámci Slovenskej republiky.

Pacienti sa na nás obracajú, keď potrebujú pomôcť v zdravotnej alebo sociálnej oblasti, pri ochrane svojich práv. Ide o činnosť veľmi časovo aj obsahovo náročnú a sme veľmi radi, že sa k nám hlásia aj ďalší erudovaní dobrovoľníci, ktorí sa ujímajú buď konkrétnych vážnych prípadov, alebo majú záujem začleniť sa do našich plánovaných poradenských štruktúr. V tomto smere nám významne pomáha aj zviditeľňovanie AOPP v médiách, vrátane možnosti vystupovania v diskusných reláciach k témam, ktoré trápia pacientov. Vďaka patrí aj všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí dokázali promptne pomôcť klientom našej poradne.

Členka nášho predsedníctva Mirka Fövényes z OZ Lymfom buduje sieť poradní AOPP. Naším cieľom je vybudovať štandardnú poradenskú sieť s využitím potenciálu a existujúcich kapacít pacientskych organizácií, mať stály tím poradcov a profesionalizovať poradenskú a advokačnú činnosť. Za pilotný projekt sme si vybrali región Banskej Štiavnice – Žiaru nad Hronom – Zvolena. Odbornú garanciu nad našimi plánovanými poradňami pre oblasť pôsobnosti Dohovoru OSN pre ťažko zdravotne postihnuté osoby prisľúbila prevziať Zuzana Stavrovská, komisárka pre ŤZP, s ktorou sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci.

VZDELÁVANIE

Pripravujeme vzdelávanie členov v rámci projektu Capacity Building Programme. Sme partnerom pri organizovaní konferencie a zabezpečení pokračovania medzinárodného projektu EUPATI. Realizujeme tiež ďalšie vzdelávacie aktivity na pôde Slovenskej zdravotníckej univerzity a samostatné vzdelávacie tematické cykly.

Národná platforma Európskej akadémie pacientov EUPATI pod vedením Dominika Tomeka, v spolupráci so Slovenskou zdravotníckou univerzitou, medzinárodnou odbornou spoločnosťou ISPOR Slovensko a AOPP organizuje významné odborné konferencie na pôde Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU). Minulý rok sa konala prvá medzinárodná konferencia pod záštitou pána profesora Šimka, rektora SZU, predsedníctvo konferencie tvorili Jozef Holomáň za SZU, Katarína Kafková za AOPP, Dominik Tomek za EUPATI Slovensko a ISPOR Slovensko a Nicola Bedlington za EPF. Na konferenciu prijalo pozvanie a pripravilo si vystúpenie viacero zahraničných expertov z oblasti EUPATI a tiež aj pani Bedlington z Európskeho pacientskeho fóra. Súčasťou konferencie bolo aj vystúpenie popredných slovenských lekárskych kapacít s novinkami v oblasti liečby diabetu, reumatoidnej artritídy, roztrúsenej sklerózy a onkologických ochorení. AOPP malo svoje zastúpenie v organizačnom výbore a nemalou mierou prispelo k úspešnému konaniu konferencie. Konferencie sa zúčastnilo viac ako 130 zástupcov pacientskych organizácií z 5 krajín. Išlo o najväčšiu konferenciu tohto druhu, na ktorej sa AOPP podieľalo. Našou najväčšou odmenou bola spokojnosť a pozitívne ohlasy všetkých našich členov, ktorí sa konferencie zúčastnili.

V roku 2016 pokračovali aj tematické kurzy Pacient a liek, pravidelne organizované Ústavom farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie LF SZU pod vedením prednostu ústavu - profesora Holomáňa a odborného garanta Dominika Tomeka. AOPP ako partner vzdelávania podporila aktívny nábor našich členov a patrí im veľká vďaka, nakoľko sa zúčastnili vzdelávania v nebývalom počte. Po spoločných konzultáciách sme sa rozhodli, že sa pripojíme k iniciatíve profesora Holomáňa a doktora Tomeka a v spolupráci AOPP, EUPATI Slovensko, Slovenskou akadémiou vzdelávania pacientov SZU a OZ Pacientsky hlas prinesieme toto vzdelávanie aj do regiónov. Prvý seminár pod hlavičkou obľúbených Patient Empowerment seminárov sa uskutočnil 1. júla 2016 v Leviciach v spolupráci s OZ Parkinson Slovensko. Záujem už prejavili aj ďalšie pacientske organizácie. 

POMOC ČLENOM

Poskytujeme pomoc členským organizáciám pri riešení ich konkrétnych problémov. Okrem projektov vzdelávania našich členov a poskytovania poradenských služieb im poskytujeme aj právne rady a zastupujeme ich záujmy aj na pôde MZ SR. Takisto ide o pomoc pri fundraisingu v rámci projektu Capacity Building. Ide o dlhodobé aktivity, ktoré sa snažíme každým rokom zlepšovať. Samozrejmosťou je promovanie ich vlastných projektov prostredníctvom komunikačných kanálov AOPP. 

LEGISLATÍVA

Pracovali sme v legislatívnych komisiách v oblasti liekovej politiky (napr. nedostupnosť liekov, zabezpečenie dostupnosti inovatívnych liekov a ďalšie), v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti (napr. v rámci novely zákona 576/2004 Z.z. o  zmenách poplatkov v zdravotníctve, ochrana sociálne a ekonomicky znevýhodnených pacientov pred nadmernými priamymi platbami v zdravotníctve, vo verejnej doprave a ďalšie), v oblasti verejnej diskusie o dostatku zdrojov vo verejnom zdravotnom poistení a o ich efektívnom využívaní.  Pokračovali sme v aktivitách v súčinnosti s Asociáciou neverejných poskytovateľov sociálnych služieb a Asociáciou sestier a pacientov smerujúcich k zlepšeniu celkového postavenia sociálne odkázaného pacienta. Vzhľadom na množstvo legislatívnych úloh je našou snahou skreovať na pôde AOPP legislatívnu komisiu, ktorá bude ešte intenzívnejšie pracovať na obhajovaní  práv pacientov, pri príprave legislatívnych návrhov a ich obhajovaní na pôde príslušných ministerstiev. 

VEREJNÁ POLITIKA

V rámci verejných politík, pod gesciou Úradu splnomocnenca vlády pre mimovládne organizácie, sme pokračovali v aktívnom partnerstve. Ministerstvo zdravotníctva SR  nás začlenilo do pracovných skupín v rámci plnenia 26 úloh vládneho programu „Hodnota za peniaze“.  Snažíme sa o priame začlenenie našej organizácie do legislatívnych procesov a do poradných orgánov ministra zdravotníctva. V rámci verejných politík aj realizácia projektu o dlhodobej starostlivosti (LTC). V roku 2016 sa konalo niekoľko stretnutí s ministrom a štátnymi tajomníkmi z Ministerstva zdravotníctva SR, na ktorých sme riešili požiadavky pacientov a našich členských organizácií. 

EURÓPSKA SPOLUPRÁCA

V spolupráci s Európskym pacientskym fórom (EPF), v rámci Predsedníctva Rady EÚ sme zorganizovali významnú konferenciu Work for Life.  Vzájomná spolupráca s EPF je na veľmi vysokej úrovni. Vo februári 2016 kandidoval na základe nominácie AOPP náš viceprezident Dominik Tomek druhý raz za člena vedenia Európskeho pacientskeho fóra EPF. S radosťou konštatujeme, že bol zvolený na ďalšie dvojročné obdobie do výboru EPF s veľkou podporou členských organizácií z celej Európy, zúčastnených na Výročnom členskom zhromaždení EPF. Aktivity a meno EPF sa takto darí šíriť v celej EÚ. 


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%