Pri COVID pasoch sa nemyslelo na pacientov. AOPP preto žiada o udelenie výnimky

02.07.2021
article_609

V Bratislave, 2. 7. 2021 - Asociácia na ochranu práv pacientov považuje očkovanie za najefektívnejší spôsob ako zastaviť šírenie a zmierniť dopady ochorenia COVID-19. Oceňujeme, že ministerstvo zdravotníctva reaguje na výskyt infekčnejšieho delta variantu koronavírusu a neprestáva podnikať kroky k tomu, aby sme na Slovensku dosiahli čo možno najväčšiu preočkovanosť, a zároveň chráni hranice a obyvateľov.

Podobne ako pri celoplošnom testovaní, očkovacej stratégii, tak ani v prípade COVID pasov sa, žiaľ, nemyslelo na nás pacientov. Do výnimiek sa dostali aj deti do 12 rokov, pre ktoré v súčasnosti nie sú dostupné vakcíny určené. Tie sa majú po novom riadiť rovnakými karanténnymi podmienkami ako ich rodičia. Pacienti, ktorí aj napriek tomu, že by sa pred ochorením COVID-19 chceli chrániť očkovaním, no zo zdravotných dôvodov tak urobiť nemôžu, sa na zoznam výnimiek nedostali. Sú tak považovaní za nezaočkovaných a v prípade prechodu hranicami sú povinní absolvovať 5-dňovú karanténu. V rámci územia Slovenskej republiky zostávajú v prípade potreby odkázaní na testovanie, ktorého dostupnosť sa v týchto dňoch pre rušenie mobilných odberových miest výrazne znižuje. Pre chronicky chorého pacienta môže byť aj znížená dostupnosť MOM-ky zásadnou komplikáciou.

Žiadame preto ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby v rámci COVID pasov zohľadnil aj túto skupinu ľudí a upravil vyhláškou výnimky pre všetkých, ktorým závažné zdravotné kontraindikácie nedovoľujú dobrovoľne absolvovať očkovanie proti COVID-19. Zároveň by sme radi vyzvali verejnosť, aby, ak im to zdravotný stav dovoľuje, využili možnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19. Kolektívna imunita má v prvom rade ochrániť tých, ktorí nemôžu byť pre vek alebo zo zdravotných dôvodov očkovaní, nie tých, ktorí sa nechcú zaočkovať z vlastného presvedčenia.

Celé znenie listu adresovaného ministrovi zdravotníctva


Foto: pixabay.com


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%