Nedostatok sestier ohrozuje zdravie pacientov

14.01.2016
article_12

Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) sa kvôli nedostatku sestier v nemocniciach obáva ohrozenia zdravia pacientov. Zodpovední by si mali sadnúť za rokovací stôl, vyzýva.

Kríza v zdravotníckych zariadeniach je už podľa AOPP citeľná, čo dokazujú aj prvé problémy so zabezpečením zdravotnej starostlivosti. Tie hlási už niekoľko nemocníc, ktoré kvôli nedostatku sestier budú musieť prejsť do krízových režimov.

Kompetentní by si mali uvedomiť, že práve oni nesú zodpovednosť za životy pacientov a túto situáciu ihneď vyriešiť. „Zdravie pacientov je ohrozené. Odkladanie liečby, operácií, či prevážanie pacientov na dlhé vzdialenosti môže byť životu nebezpečné,“ vysvetľuje aktuálnu situáciu Katarína Kafková, prezidentka AOPP.

Ako ďalej Kafková dodáva, nahradenie sestier iným zdravotníckym personálom nie je dobrým riešením, pretože títo zamestnanci často nemajú dostatočné vzdelanie a hlavne skúsenosti.  Pacient si nevie skontrolovať, či ten, kto mu ide brať krv alebo podať infúziu má dostatočnú kvalifikáciu. Spolieha sa na rozhodnutie odborníkov v nemocnici,” upozorňuje na možné problémy Kafková. Štát aj nemocnice by sa mali preto primárne zamerať na udržanie sestier v nemocniciach, a nie na ich nahrádzanie menej skúseným personálom.

Situácia v slovenských nemocniciach je vážna. Sťažnosti pacientov súvisiace s obmedzením zdravotnej starostlivosti pribúda. Je pritom veľmi pravdepodobné, že v najbližších dňoch vzniknú podobné problémy aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach. Ošetrenie všetkých pacientov sa tak stane nesmierne komplikovaným. „Vyzývame preto na rokovanie všetky zúčastnené strany, aby prišlo k dohode čo najskôr,“ hovorí Kafková. Čakanie na parlamentné voľby a nového ministra zdravotníctva, ktorý by mal situáciu vyriešiť, považujeme za veľmi zlý krok.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%