​Bratislava obmedzí život ľudí s ŤZP

01.10.2015
article_18

V čase cestovania vlakmi zadarmo plánuje mesto Bratislava zrušiť bezplatné cestovanie v mestskej doprave pre telesne postihnutých občanov. Tí budú musieť pre cestu k lekárovi alebo na úrad siahnuť hlbšie do peňaženky.

Život ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím nie je ľahký. Niektoré choroby im sťažujú až znemožňujú chôdzu, a to aj na krátke vzdialenosti. Nehovoriac o návštevách lekárov, ktoré žiaľ sú nevyhnutnou súčasťou ich života. „Mestská hromadná doprava je pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) veľmi dôležitá, priam až nevyhnutná,“ vysvetľuje problém Katarína Kafková, prezidentka AOPP. Treba si uvedomiť, že v hlavnom meste sú mnohí pacienti od svojich lekárov vzdialení aj niekoľko kilometrov. „Život telesne postihnutého občana je doslova závislý na dostupnosti verejnej dopravy,“ dodáva K. Kafková.

Na jednej strane vítame 90-percentnú zľavu, ktorú schválilo mestské zastupiteľstvo. Oproti pôvodnému návrhu, ktorý počítal len s 50 percentami, je to určite krok správnym smerom. Na druhej strane to stále znamená 26,40 eur navyše, ktoré budú musieť zaplatiť občania s ťažkým zdravotným postihnutím na cestovanie. Pre ľudí, ktorí často žijú z necelých 200 eur, ide o obrovskú čiastku, ktorá im reálne obmedzí ich každodenný život. „Zrušenie zliav predstavuje neprimeranú finančnú záťaž a skomplikovanie už teraz ťažkej životnej situácie tejto skupiny spoluobčanov,“ objasňuje situáciu K.Kafková.

Z pohľadu AOPP ide o jednoznačný krok späť, čo sa týka sociálnej pomoci pre ŤZP. V dobe, kedy štát umožnil študentom a dôchodcom cestovanie po celom Slovensku vlakmi zadarmo, je podľa nás nepochopiteľné, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím budú musieť za cestovanie v hlavnom meste platiť. Popri všetkých komplikáciách, s ktorými sa musia počas svojho života vyrovnať, my im ich ťažkú situáciu plánujeme ešte viac skomplikovať.

AOPP nesúhlasí so zrušením bezplatného cestovania ťažko zdravotne postihnutých ľudí v Bratislave. Veríme, že keď sa bude o 6 mesiacov systém BID hodnotiť, primátor a poslanci prizvú na rokovania aj pacientské organizácie či ďalšie občianske združenia, aby sme sa spolu pokúsili nájsť cestu, ako vrátiť bezplatné cestovnie pre túto skupinu obyvateľov. „Pomôžeme tak ľuďom, s ktorými sa život nemaznal a majú ho oveľa ťažší ako my,“ apeluje K.Kafková


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%