Pacienti často nepoznajú svoje práva. Pripomína ich Európsky deň práv pacientov

18.04.2022
article_672

18. apríl je dátumom, kedy si opätovne v celej Európskej únii pripomíname Európsky deň práv pacientov. Podnet na jeho uznanie Európskou komisiou iniciovalo v roku 2002, v súčinnosti s ďalšími národnými inštitúciami, Združenie za aktívne presadzovanie občianskych práv (Active Citizenship Network). Ochrana práv pacientov je definovaná v Európskej charte práv pacientov. Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) upozorňuje na to, že práva pacientov sú po viac ako 20 rokoch na Slovensku skôr neznámou témou, a práve preto je dôležité ju stále pripomínať.

Na Slovensku existuje veľká spoločenská objednávka na zavedenie legislatívnych zmien v zdravotníctve, ktorá je omnoho aktuálnejšia vzhľadom na pandemické a postpandemické obdobie či na vojenský konflikt v susednej Ukrajine. Aj v tomto ťažkom období je veľmi dôležité zapojiť pacientov a pacientske organizácie do rozhodovacích procesov, ako aj do kontrolných mechanizmov v zdravotníctve.

Asociácia na ochranu práv pacientov vyvíja maximálne úsilie v oblasti presadzovania zmien a pri tvorbe legislatívy tak, aby sa pacientom zlepšila dostupnosť inovatívnej liečby a nezhoršovala sa dostupnosť štandardnej liečby. Veríme, že sa pacienti stanú členmi kategorizačných komisií a rád z pozície pozorovateľov tak, aby sme mohli mapovať a poukazovať na potreby pacientov s jednotlivými typmi diagnóz.

Uvedomujeme si potrebu skvalitňovania zdravotnej starostlivosti tak, aby sa kategorizácia ústavnej zdravotnej starostlivosti stala základným pilierom budovania lepšej, dostupnejšej a bezpečnejšej zdravotnej starostlivosti. Chceme poďakovať Ministerstvu zdravotníctva SR (MZ SR) za to, že zohľadnilo našu požiadavku pri tvorbe zákona a stali sme sa členmi Kategorizačnej komisie pre ústavnú zdravotnú starostlivosť. Snažíme sa zastupovať a obhajovať práva a záujmy pacientov, či už na pôde MZ SR, pred orgánmi štátnej správy a samosprávy, spolupracovať s organizáciami v zdravotníctve, vytvárať partnerstvá za účelom zlepšenia postavenia pacientov, ktorí musia byť v centre všetkých snáh o zmeny v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Žiaľ, stále sa stretávame aj s ignoráciou našich požiadaviek zo strany kompetentných v oblasti adekvátneho financovania zdravotníctva, ktoré by mu garantovalo stabilitu. Pritom sme platcami zdravotných odvodov a daní a máme právo sa vyjadrovať k tomu, ako sa nakladá s našimi peniazmi. Je nám veľmi ľúto, že štát nedokáže adekvátne zaplatiť za zdravotnú starostlivosť svojich poistencov – dôchodcov, matky, deti a odvádza za nich v súčasnosti historické minimum 33 eur mesačne. Máme vážne obavy, že pokiaľ štát nepristúpi k zmenám vo financovaní za svojich poistencov, tie najzraniteľnejšie skupiny budú najviac ohrozené priamymi platbami. Neštátni poskytovatelia sa nemôžu zadlžovať a štátni sa zadĺžia, čo v rámci oddlžovania opäť zaplatíme my všetci.

Upozorňovali sme aj na problém odloženej zdravotnej starostlivosti v dôsledku pandémie COVID-19. Podľa dát, ktoré nám poskytli zdravotné poisťovne, priniesol druhý rok s covidom ešte väčší pokles počtu hospitalizácií a operačných výkonov ako ten prvý. Počet hospitalizácií za dva roky pandémie klesol o takmer 355-tisíc a v slovenských nemocniciach sa urobilo o 207-tisíc operácií menej ako v poslednom predpandemickom roku 2019. Odložené výkony sa dotkli aj diagnostiky, a aj keď sa túto oblasť podarilo v druhom roku s pandémiou naštartovať, netreba zabúdať na to, že rok 2020 nás pripravil až o 1,5 milióna diagnostických vyšetrení.

Dôkazom zhoršujúcej sa situácie v našom zdravotníctve je aj nárast počtu žiadostí o bezplatné právne poradenstvo. Ten sa v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 zdvojnásobil a v roku 2021 takmer strojnásobil. Podnety sa dotýkali najmä nespokojnosti v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti v súvislosti s pandémiou COVID-19, etiky zdravotníckych pracovníkov, zníženej dostupnosti liekov a zdravotníckych pomôcok, poplatkov v zdravotníctve, sociálneho poistenia a sociálneho zabezpečenia, zdravotného poistenia, ale aj oblasti odškodnenia za poškodenie zdravia.

Snažíme sa edukovať a vzdelávať členov pacientskych organizácií, pacientov aj širokú verejnosť v oblasti Charty práv pacientov. Pretože je potrebné si uvedomiť, že kto svoje práva nepozná, iba ťažko si ich vie uplatniť v každodennom živote.

Medzi práva pacienta patrí napríklad právo na prevenciu, právo na prístup k zdravotníckym službám, právo na informácie, právo vyjadriť súhlas, právo slobodného výberu, na súkromie a zachovanie dôverného prístupu, na rešpektovanie pacientovho času, na dodržiavanie úrovne kvality, na bezpečnosť, na predchádzanie zbytočnému utrpeniu a bolesti i právo na liečbu zohľadňujúcu osobné potreby a ďalšie. Každý jednotlivec má právo neutrpieť škodu spôsobenú nedostatočným fungovaním zdravotníckych služieb, zanedbaním lekárskej starostlivosti a chybami a právo na prístup k zdravotníckym službám, ošetreniu a liečbe, ktoré spĺňajú stanovené bezpečnostné normy.

AOPP je občianske združenie a ochrane práv pacientov sa venuje od roku 2001. V súčasnosti združuje 47 pacientskych organizácií s rôznymi diagnózami. Okrem legislatívnych aktivít smerujúcich k lepšej vymožiteľnosti práv zastupuje záujmy pacientov na pôde ministerstva zdravotníctva, pred orgánmi štátnej správy a samosprávy, na pôde zdravotných poisťovní, spolupracuje s organizáciami v zdravotníctve. Poskytuje bezplatné poradenstvo, organizuje vzdelávacie aktivity, vytvára a podporuje projekty smerujúce k skvalitňovaniu zdravotnej starostlivosti a zlepšovaniu dostupnosti liečby.

AOPP je členom Európskeho pacientskeho fóra (EPF), preto si pripomína Európsky deň práv pacientov. Európsky parlament (EP) veľmi podporuje aktivity a práva pacientov, preto asociácia považuje voľby do EP za dôležité občianske právo všetkých pacientov a vyzýva k čo najširšej účasti.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%