AOPP aktívne podporuje boj s rakovinou krčka maternice

22.04.2022
article_673

Odstrániť rozdiely v diagnostike, liečbe i prevencii rakoviny medzi občanmi štátov Európskej Únie. To je jeden z cieľov Európskeho plánu boja proti rakovine, ktorý bol predstavený ešte vo februári minulého roka. Na Slovensku vznikla spoločná iniciatíva na boj s rakovinou krčka maternice, do ktorej sa zapojila aj Asociácia na ochranu práv pacientov.

Slovensko sa zaraďuje medzi štáty s najhoršími výsledkami z hľadiska výskytu rakoviny krčka maternice a počtu úmrtí spomedzi štátov Európskej únie. Sme preto radi, že na Slovensku vznikla spoločná iniciatíva na boj s týmto ochorením. Súčasťou tejto iniciatívy je aj Asociácia na ochranu práv pacientov, podporuje ju a, samozrejme, sa aktívne zúčastňuje stretnutí a zapája do jej aktivít.

Druhé stretnutie v rámci tejto iniciatívy sa konalo 21. 4. 2022, na ktorom nechýbal ani zástupca AOPP - naša viceprezidentka Elena Marušáková. Dôležitá pozitívna správa je, že od 1. mája 2022 budú mať 13-ročné dievčatá plne hradenú očkovaciu látku, ktorá je určená na prevenciu rakoviny krčka maternice. Po takmer 15 rokoch sa aj Slovensko pripojí k štátom, ktoré túto očkovaciu látku plne hradia. V Škótsku je zavedená od roku 2008 a pri vyhodnotení uverejnenom v roku 2019 sa zistilo, že došlo k 89 % poklesu výskytu najzávažnejších prekanceróz i rakoviny krčka maternice. K podobným výsledkom dospeli aj v celej Veľkej Británii i v iných štátoch. Dlhoročné očkovanie v okolitých štátoch je jedným z dôvodov, prečo je situácia v iných štátoch výrazne lepšia. Očkovacia látka proti rakovine krčka maternice je po vakcíne proti žltačke typu B len druhou vakcínou, ktorá bráni vzniku rakoviny. Preto sme radi, že aj my sme súčasťou iniciatívy, ktorá našich pacientov posunie medzi vyspelejšiu časť Európskej únie.

Prečítajte si celé znenie Dohody o Pláne boja proti rakovine spôsobenej HPV na Slovensku.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%