Prezidentka AOPP na vzdelávacom podujatí OZ Šanca pre pečeň

02.05.2023
article_751

Prezidentka AOPP sa zúčastnila 29. apríla vo Vysokých Tatrách na vzdelávacom podujatí pacientskej organizácie OZ Šanca pre pečeň. Vo svojej prezentácii priblížila účastníkom aktivity AOPP a aktuálne priority v legislatívnej oblasti, ktoré je potrebné vyriešiť do parlamentných volieb. Ide o oblasti zlepšenia postavenia a financovania nielen strešnej pacientskej organizácie, ale aj pacientskych organizácií so špecifickým zameraním na jednotlivé ochorenia. Taktiež je potrebné zmeniť zákon v časti percentuálneho stanovenia úhrady zdravotnými poisťovňami za lieky na výnimky.

Vzdelávacieho podujatia sa zúčastnili aj odborníci z oblasti hepatológie a gastroenteorológie Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc. Dr. SVS, MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD, MUDr. Peter Posýpanka, ktorých odborné prednášky boli pre pacientov s ochoreniami pečene veľkým prínosom. Rovnako aj diskusia s odborníkmi o ich konkrétnych diagnózach, prejavoch ochorenia, potrebách monitoringu a o správnej životospráve.

Na podujatí bol tak OZ Šanca pre pečeň, ako aj MUDr. Ľubomírom Skladaným, PhD vysoko ocenené zapojenie a prínos členov pacientskej organizácie do projektu „SIRIUS“. Jedná sa o tzv. projekt zdola, t.j. od dobrovoľníkov z radov zdravotníckych pracovníkov stretávajúcich sa dennodenne s chorobami pečene, do ktorého sa zapojili v rámci výpomoci aj členovia OZ Šanca pre pečeň. Skríningový projekt bol realizovaný vo všetkých regiónoch Slovenska a mal byť ukončený koncom roku 2022. Pre veľký záujem ľudí bude pokračovať aj v tomto roku. Závisí to však aj od personálnych, časových, finančných a kapacitných možností odborníkov v jednotlivých regiónoch. Je potrebné sledovať webové stránky v rámci projektu: https://siriushepi.sk/

Informácie budú dostupné aj na: https://www.sancaprepecen.eu/

Veľká vďaka a uznanie za zorganizovanie vzdelávacieho podujatia pre pacientov, ako aj za každodennú obetavú prácu a pomoc pacientom s ochoreniami pečene, za zapájanie do projektov zameraných na prevenciu patrí predsedníčke OZ Šanca pre pečeň Mgr. Janke Stašákovej, Silvii Magurovej, ako aj ďalším regionálnym predstaviteľom pacientskeho združenia. Poďakovanie za skvelú diskusiu na podujatí, za vytvorenie otvorenej a priateľskej atmosféry si zaslúžia aj členovia OZ Šanca pre pečeň.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%