O krok bližšie k lepšiemu a modernejšiemu zdravotníctvu

30.09.2022
article_704

V utorok 27. septembra 2022 prebehol druhý ročník okrúhleho stola organizovaný Britskou ambasádou v Bratislave na tému „O krok bližšie k lepšiemu a modernejšiemu zdravotníctvu“. Cieľom stretnutia bolo diskutovať o problémoch, ktorým Slovensko čelí v systéme zdravotníctva. Hovorilo sa o digitalizácii zdravotníctva, novele zákona č. 363 o inovatívnych liekoch, spolupráci s pacientskymi organizáciami. Okrem toho účastníci identifikovali oblasti, v ktorých môžu Spojené kráľovstvo a Slovensko viac spolupracovať.

Na okrúhlom stole nechýbal štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Róbert Babeľa a ďalší vážení hostia vrátane 1. viceprezidentky AOPP Eleny Marušákovej. V mene pacientov vyslovila potrebu dostávať viac priestoru a vyzdvihla, že kľúčom k lepšiemu fungovaniu je v prvom rade vzájomná komunikácia. "Potrebujeme, aby nás pacientov počúvali, pretože zdravotníctvo je pre pacientov. Ak by nebolo pacientov, nepotrebovali by sme ani zdravotníctvo. Potrebujeme dostávať viac priestoru, aby sme mohli preberať aj našu zodpovednosť za seba a aby sme mohli aktívne ovplyvňovať svoje zdravie. Avšak nesmieme zabúdať na to, že náš systém zdravotného poistenia je založený na solidarite, čo znamená, že zdraví pomáhajú chorým," povedala na okrúhlom stole. Za pacientov bola prítomná aj naša členka predsedníctva AOPP Miroslava Fövényes a bývalý člen Dominik Tomek.

Zástupcovia AOPP dostali cenné rady a informácie od ľudí, ktorí pracujú pre Národný zdravotný systém vo Veľkej Británii. A aj oni potvrdili, že je potrebné, aby bol pacient ten, ktorý určuje, čo potrebuje.


Ako dlho čakáte na operáciu?

10%
5%
3%
2%
81%