Zdravotnícka konferencia ta3 poukázala na problémy zdravotníctva a predstavila ich riešenia

14.09.2022
article_699

Televízia ta3 spustila sériu odborných konferencií. Prvá sa venovala problematike nášho zdravotníctva, kde okrem iných nechýbala ani prezidentka AOPP Mária Lévyová a viceprezidentka AOPP Elena Marušáková. 

Prvú konferenciu ta3 otvoril premiér Eduard Heger. Venovala sa témam ako stabilizácia personálu v nemocniciach, reorganizácia ich fungovania či vzdelávanie a modernizácia. Niekoľkohodinová diskusia otvorila množstvo problémov a ponúkla aj riešenia. Odborníci na konferencii zhodnotili súčasný stav zdravotníctva, na ktorom podľa nich treba urgentne zapracovať. V prvom rade je potrebné zabrániť hromadnému podaniu výpovedí lekárov.

Súčasťou diskusie v záverečnom bloku na tému "Lieková politika na Slovensku a schvaľovacie procesy nových liekov " bola aj viceprezidentka AOPP Elena Marušáková spolu s ďalšími hosťami vrátane štátneho tajomníka MZ SR Róberta Babeľu, generálneho riaditeľa ŠÚKL Petra Potúčka, podpredsedníčky predstavenstva VŠZP Beáty Havelkovej a MUDr. Jozefa Dolinského z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Dlhodobým problémom je, že pacienti nemajú prístup k moderným liekom, ktoré sú v iných krajinách dostupné. Prečo je to tak? Čím teda liečime pacientov? Sú problémom nielen lieky, ale aj inovatívne genetické testy? Zmení sa to po schválení Novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov? Ako bude fungovať uhrádzanie drahých, inovatívnych liekov? Budú mať na to zdravotné poisťovne peniaze? Osvedčili sa z minulosti rokovania s výrobcami, aby cenu za liek znížili? Novela má priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov. Čo to znamená? Aj na tieto otázky hľadali účastníci diskusného panela odpovede. 


Ako dlho čakáte na operáciu?

11%
5%
2%
2%
81%